Super książki dla pani domu, czyli o tym jak jeść zdrowo i nie marnować jedzenia

Dziś chciałabym Wam opowiedzieć o kolejnych dwóch ciekawych książkach, które niedawno ukazały się w wydawnictwie RM. Są to publikacje, które przydadzą się w każdym domu i zainspirują do zdrowego i rozsądnego gotowania. Ostatnio bardzo lubię sięgać po takie książki i zdobywać nową wiedzę w zakresie prowadzenia domu, a w szczególności podłapywać nowe przepisy na smaczne i zdrowe dania. Wiecznie brakuje mi pomysłów na to, co ugotować, więc tego typu książki są dla mnie ogromną pomocą. 

"Bez marnowania. Kuchnia zero waste" to książka, która pomoże nam lepiej planować posiłki i organizować kupowanie i wykorzystywanie żywności. Niestety, ale dostatek żywności, który mamy sprawił, że przestaliśmy tą żywność szanować. Wyrzucamy ogromne ilości jedzenia i często nawet nie zastanawiamy się nad tym, że moglibyśmy je mądrze wykorzystać. Autorka książki chce nam pokazać, że można ograniczyć marnowanie żywności i wiele rzeczy wykorzystywać w sposób, o którym wcześniej nie mieliśmy pojęcia. 

W książce tej znajduje się mnóstwo naprawdę przydatnych, praktycznych rad dotyczących gospodarowania w domu. Czytając możemy dowiedzieć się jak najlepiej przechowywać poszczególne rodzaje żywności, co robić z resztkami oraz jak rozumieć terminy ważności. Okazuje się bowiem, że nie zawsze produkt przeterminowany nadaje się od razu do wyrzucenia! Autorka podpowiada nam również jak planować posiłki na cały tydzień, a tym samym jak robić rozsądne zakupy. Dla mnie to planowanie w przód jest bardzo trudne i zazwyczaj gotuję na spontanie to, co przyjdzie mi do głowy. Podziwiam wszystkie panie, które potrafią układać sobie jadłospis na cały tydzień. 

Oczywiście oprócz tych wielu cennych porad, w książce nie zabrakło również tego, co najważniejsze, czyli przepisów. Jest tu ogromna ilość pomysłów na różne dania, które można przygotować z resztek lub po prostu z małej ilości składników. Przepisy są ogromnie zróżnicowane- i dania obiadowe, i ciasta, i desery, placuszki, zapiekanki, tarty, kremy, napoje. Niektóre z bardzo prostych, podstawowych składników, inne nieco bardziej wymyślne, jednak wszystkie wpasowujące się w ideę "zero waste". 






"Warzywa, które leczą. Przepisy na zdrowie i odporność" to z kolei książka, która zachęca nas do tego, aby jeść zdrowo. O tym, jak ważne są warzywa w diecie nie muszą chyba nikomu mówić, bo wiedzą to nawet małe dzieci. Każdego dnia powinniśmy spożywać 5 porcji warzyw i owoców, aby dostarczyć organizmowi potrzebne składniki i cieszyć się dobrym zdrowiem. Jednak mam wrażenie, że wciąż te spożycie warzyw i owoców nie jest zbyt wysokie. A to błąd! 
Książka podzielona jest na rozdziały w taki sposób, że każdy rozdział odpowiada konkretnemu warzywu. Najpierw mamy dokładne omówienie tego, jakie wartości odżywcze ma dane warzywo, jakie witaminy w nim znajdziemy i w jaki sposób jego spożywanie wpływa na nasz organizm. Natomiast druga część rozdziału to kilka przepisów na potrawy z wykorzystaniem tego warzywa. Przepisy są bardzo zróżnicowane- są tu zarówno desery, jak i zdrowe soki, koktajle i smoothie. Nie brakuje również zup oraz inspiracji na dania obiadowe. Są też przepisy na różne pasty kanapkowe i sałatki. Dzięki takim pomysłom każdy ma szansę przekonać się, że warzywa są pyszne i dają ogromne pole do popisu w gotowaniu. 







Obydwie książki, to naprawdę dobre publikacje, które warto mieć w swoim domu. Są nie tylko cennym źródłem wiedzy dotyczącej zdrowego żywienia, ale również ogromną kopalnią pomysłów na pyszne dania. 
Książki znajdziecie na stronie wydawnictwa RM:
Warzywa, które leczą- kliknij tutaj
Bez marnowania. Kuchnia zero waste- kliknij tutaj 
 

Komentarze

Polub nas na Facebooku:)

Moje zdjęcie
Aneta S.
Mama Filipa (ur.2013 r.) i Kubusia (ur.2015 r.). Miłośniczka książek, zarówno tych dla dzieci, jak i literatury dla dorosłych. Fanka zabaw kreatywnych, puzzli i wycieczek po Polsce. Żłobkowa ciocia, która kocha swoją pracę:)

Archiwizuj

Pokaż więcej

Etykiety

Pokaż więcej