Nie lubię gotować.
Lubię dania, które są smaczne i przygotowuje się je w tempie błyskawicznym.
Nie lubię spędzać w kuchni większości dnia.
Jeśli którekolwiek z tych zdań pasuje również do Ciebie, to zdecydowanie czytaj dalej. Podsunę Wam dzisiaj pomysł na smaczny, łatwy, a nawet zdrowy obiad.
A konkretnie- Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i cukinią
Danie, które niedawno wymyśliłam i okazało się naprawdę pyszne, nawet moi wybredni chłopcy zjadali ze smakiem.
Składniki:
makaron penne (ja daję ok 3/4 opakowania)
szpinak mrożony
1-2 ząbki czosnku
kawałek cukinii
ser feta (ok połowy opakowania)
ser żólty
śmietanka 30%
sól, pieprz
masło
Makaron trzeba ugotować według przepisu na opakowaniu. W tym czasie na patelni na masełku podsmażamy szpinak (ja wrzucam zamrożony i co chwila dziabię łopatką i przekręcam na drugą stronę). Do szpinaku dodajemy troszkę pieprzu do smaku oraz drobno pokrojony (lub zmiażdżony) czosnek. Chwilę dusimy na patelni i odstawiamy, a kiedy ostygnie dodajemy ser feta (lub można też zwykły ser biały).
Odcedzony, ugotowany makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy zwartość patelni ze szpinakiem i mieszamy. Na wierzch wykładamy pokrojoną w kostkę cukinię (ja daję surową, ale można ją wcześniej podsmażyć). Na to dużą ilość startego sera żółtego. Ja lubię dużo sera, więc dodaję prawie całą startą kostkę.
Na koniec całość zalewam śmietanką 30 %, lejąc po wierzchu, żeby zmoczyć ser.
Nakrywam przykrywką i wstawiam do piekarnika na ok 20-30 minut.
Taką porcją najadamy się całą czwórką i jeszcze zostaje na następny dzień.
Zapiekanka może na zdjęciu nie wygląda jakoś super apetycznie, ale wierzcie mi, że jest naprawdę pyszna.
Lubię dania, które są smaczne i przygotowuje się je w tempie błyskawicznym.
Nie lubię spędzać w kuchni większości dnia.
Jeśli którekolwiek z tych zdań pasuje również do Ciebie, to zdecydowanie czytaj dalej. Podsunę Wam dzisiaj pomysł na smaczny, łatwy, a nawet zdrowy obiad.
A konkretnie- Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i cukinią
Danie, które niedawno wymyśliłam i okazało się naprawdę pyszne, nawet moi wybredni chłopcy zjadali ze smakiem.
Składniki:
makaron penne (ja daję ok 3/4 opakowania)
szpinak mrożony
1-2 ząbki czosnku
kawałek cukinii
ser feta (ok połowy opakowania)
ser żólty
śmietanka 30%
sól, pieprz
masło
Makaron trzeba ugotować według przepisu na opakowaniu. W tym czasie na patelni na masełku podsmażamy szpinak (ja wrzucam zamrożony i co chwila dziabię łopatką i przekręcam na drugą stronę). Do szpinaku dodajemy troszkę pieprzu do smaku oraz drobno pokrojony (lub zmiażdżony) czosnek. Chwilę dusimy na patelni i odstawiamy, a kiedy ostygnie dodajemy ser feta (lub można też zwykły ser biały).
Odcedzony, ugotowany makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy zwartość patelni ze szpinakiem i mieszamy. Na wierzch wykładamy pokrojoną w kostkę cukinię (ja daję surową, ale można ją wcześniej podsmażyć). Na to dużą ilość startego sera żółtego. Ja lubię dużo sera, więc dodaję prawie całą startą kostkę.
Na koniec całość zalewam śmietanką 30 %, lejąc po wierzchu, żeby zmoczyć ser.
Nakrywam przykrywką i wstawiam do piekarnika na ok 20-30 minut.
Taką porcją najadamy się całą czwórką i jeszcze zostaje na następny dzień.
Zapiekanka może na zdjęciu nie wygląda jakoś super apetycznie, ale wierzcie mi, że jest naprawdę pyszna.
Wygląda przepysznie. Choć ja dodałbym jeszcze mięsko z piersi kurczaka do tego.
OdpowiedzUsuńJa w te upały nie mam ochoty na mięso;) ale nal najbardziej można dodać
UsuńA mogłam kupić dziś szpinak. Na szczęście łatwo dostać świeży bo mrożony jakoś u mnie nie daje rady a że przekonuję do niego dziecko to muszę stanąć na głowie :)
OdpowiedzUsuńJa idę po najmniejszej linii oporu, z mrożonym mniej zabawy:D
UsuńBardzo lubimy takie zapiekanki - tzn. my dorośli, bo nasze dziecko tylko skubnie czasem i tyle z jedzenia. Ale szpinak wcina w koktajlach z bananem 😊
OdpowiedzUsuńJa lubię zapiekanki bo można je zrobić ze wszystkiego, w dodatku szybko i łatwo:D
UsuńWygląda pysznie, uwielbiamy zapiekanki wszelkiego rodzaju, przetestujemy Twój przepis.
OdpowiedzUsuń