środa, 19 listopada 2014

Kotlety inne niż zwykle

Dziś będzie post kulinarny. Nie jestem dobra w gotowaniu, często staram się, ale nie wychodzi najlepiej;) Ale wciąż się uczę,szukam nowych przepisów i próbuję gotować smacznie.
Lubię też próbować nowości i gotować potrawy, których jeszcze nie jedliśmy.
Jeśli zbrzydły wam już tradycyjne kotlety zapraszam do zapoznania się z przepisami poniżej. Wszystkie wypróbowałam i stwierdzam, że są bardzo smaczne.

Kotlety z kaszy gryczanej
 Do ich przygotowania potrzebujemy ok. 2 torebek kaszy gryczanej, 2 jajka, cebulkę, bułkę tartą oraz sól i pieprz.
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, a cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju lub oliwie. Kiedy kasza ostygnie mieszamy ją z cebulą, jajkiem i bułką tartą (tak,aby otrzymać zwartą konsystencję). Doprawiamy, moczymy w jajku i bułce tartej i smażymy.


Kotlety z jajek
Aby przygotować te pyszne kotlety potrzebujemy jajka (ja zużywam zwykle 5-6), szczypiorek (lub cebulkę), koperek, bułkę tartą, sól, pieprz. Jajka gotujemy na twardo, studzimy,obieramy i rozgniatamy widelcem (lub kroimy w kostkę). Do jajek dodajemy posiekany koperek, szczypiorek, jedno jajko surowe, bułkę tartą (aby otrzymać zwartą konsystencję). Doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w bułce tartej i smażymy.


Kotlety z ryżu i sera
Potrzebne składniki to ryż, koperek, cebula, ser żółty, sól, pieprz, jajko, bułka tarta.
Ryż (ok 3-4 łyżek) gotujemy z przyprawami lub kostką bulionową. Cebulę siekamy i szklimy na oleju. Ser ścieramy na tarce (ilość wg uznania, ja dodałam ok 80-100 g).
Do ciepłego ryżu dodajemy starty ser, posiekany koperek, cebulkę, surowe jajko i tyle bułki, aby otrzymać zwartą masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Kotleciki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju. Są przepyszne!


Kotlety z kurczaka-inne niż zwykle
Potrzebujemy-jedno duże udko z kurczaka (lub np.udko i podudzie,wyjdzie więcej), dużą pieczarkę, jajko, sól pieprz i bułkę tartą.
Udka gotujemy (można na nich zrobić rosół). Po ostygnięciu mięso drobno siekamy. Pieczarkę kroimy i podsmażamy na oleju. Dodajemy do kurczaka. Jajko roztrzepujemy,pół dodajemy do masy, pół zostawiamy do panierowania. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy bułkę tartą i formujemy kotleciki, które panierujemy i smażymy. Z tej porcji wychodzą dwa kotlety,więc lepiej od razu zwiększyć sobie ilość składników.


Kotleciki warzywne
Różne warzywa-np. marchew, brokuł, kapusta, kalafior, pietruszka gotujemy do miękkości (np.na parze). Następnie gnieciemy np. widelcem. Do masy dodajemy jajko i bułkę tartą aby uzyskać zwartą konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy.

Smacznego:)

5 komentarzy:

  1. Najbardziej podobają mi się te kotlety z ryżu i sera. Nie wpadłabym na to. I już wiem co zrobię wkrótce na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam w poniedziałek- są przepyszne!

      Usuń
  2. Zapisuję i będę próbować, bo wiecznie brak mi pomysłów na obiad;)

    OdpowiedzUsuń
  3. warzywne ,jajeczne ,ryżowe ale w ciut innej wersji robiłam-ale z kaszy gryczanej i z gotowanego kurczaka nie.W sumie kaszy nikt u nas nie lubi więc odpada a z kurczakiem muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...