Dwie ciekawe książki dla każdej gospodyni domowej

Bycie gospodynią domową, to wcale nie taka prosta sprawa. Choć niektórym może się wydawać, że w prowadzeniu domu nie ma nic trudnego, to jednak rzeczywistość jest nieco inna. Tak naprawdę każda kobieta, mama, partnerka ma na głowie mnóstwo różnych spraw. Jednocześnie to wszystko daje ogromną satysfakcję, szczególnie wtedy, kiedy jesteśmy doceniane przez innych.

Mi osobiście największą trudność sprawia gotowanie. Nie przepadam za tym, a już wymyślanie smacznych i zdrowych potraw, które posmakują mojej rodzinie jest dla mnie dużym wyzwaniem. Z tego względu chętnie sięgam po gotowe inspiracje, które mogę znaleźć w Internecie, czy książkach. Choć jeszcze do niedawna nie sięgałam po typowe książki kucharskie, uważając, że potrawy w nich zawarte są zbyt skomplikowane, to jakiś czas temu przekonałam się, że są też książki z przepisami w sam raz dla mnie. Moim ostatnim odkryciem jest "Dieta wegańska na cztery pory roku". Zaznaczę jednak, że nie jesteśmy weganami, spożywamy mięso, ale jednocześnie bardzo lubimy również potrawy bez niego.


Ta książka to nie tylko zbiór wielu ciekawych przepisów, ale również mnóstwo wiedzy na temat diety roślinnej. W pierwszej części książki możemy dowiedzieć się jakie korzyści płyną z bycia weganinem oraz jak w sposób praktyczny zastosować taki sposób jedzenia. Jest tutaj również dużo informacji na temat poszczególnych składników odżywczych oraz najczęściej stosowanych produktów roślinnych.


Opisana w książce dieta bazuje na jedzeniu zgodnie z porami roku. Okazuje się bowiem, że w zależności od pory roku nasz organizm potrzebuje różnych składników, a i same rośliny oferują nam odpowiednią różnorodność.
Jednak oczywiście to, co mnie najbardziej interesuje w tej książce, to same przepisy. Ich największą zaletą jest łatwość ich przygotowania i wykorzystywanie łatwo dostępnych składników. Przepisów jest tutaj kilkadziesiąt a wśród nich pomysły na smaczne przekąski, śniadania i koktajle. Są tutaj dania obiadowe, sosy i zupy, a nawet wegańskie kotlety. Są również sałatki, placuszki i pasty kanapkowe. Nie brakuje również zdrowych, słodkich deserów. Jednym słowem ogromna różnorodność i mnóstwo inspiracji na zdrowe i pyszne jedzenie dla całej rodziny.



Co jeszcze, oprócz gotowania powinna znać każda gospodyni domowa? Oczywiście zasady dobrego zachowania! To również nie jest takie proste i jest tego naprawdę dużo. Bo przecież dobre zachowanie to nie tylko używanie odpowiednich sztućców czy kieliszków, ale również całe mnóstwo zasad obowiązujących nie tylko przy stole, ale również w pracy, na spotkaniach biznesowych, czy nawet w zwykłym codziennym życiu. W dodatku okazuje się, że niektóre zachowania, które są dla nas normalne, wcale nie są w dobrym tonie! Wszystkim osobom, które chciałyby przyswoić sobie zasady savoir vivre polecam książkę "Wielka księga dobrych manier". 


Ta książka to doskonały poradnik, w którym znajdziecie wszystkie potrzebne informacje na temat dobrych manier. Podzielona jest na kilka części- Etykieta na co dzień, Przy stole, Zadowoleni goście, udana uroczystość, Odpowiedni strój, Etykieta w pracy. Doskonała forma komunikacji, Pewnie i z klasą także w podróży. Zawarte jest tutaj wszystko, co każdy kulturalny, dobrze wychowany człowiek powinien wiedzieć. Po przeczytaniu tej książki nie popełnisz już faux pas w towarzystwie i pewnie sięgniesz po sztućce w restauracji;) Dowiesz się, jak odczytywać etykiety win i jak prawidłowo witać się w każdej sytuacji. Jednym słowem unikniesz popełniania gaf i nabierzesz pewności siebie w kontaktach z innymi. Zaznaczę jeszcze, że "Wielka księga dobrych manier" to nie jest suchy tekst z poradami, ale mnóstwo grafik, przykładów praktycznych oraz quizów ze znajomości etykiety. Ta książka powinna znaleźć się w każdej domowej biblioteczce, tak, aby można było po nią w każdej chwili sięgnąć. Bardzo polecam!





Zaprezentowane dzisiaj książki to nowości z oferty naszego zaprzyjaźnionego Wydawnictwa RM. Znajdziecie je tutaj:
Dieta wegańska na cztery pory roku- klik
Wielka Księga dobrych manier- klik 


 

Komentarze

  1. O diecie roślinnej myślę już jakiś czas. Ostatnio coraz więcej przepisów bez mięsa jest w naszej kuchni i jest wiele w nich, które są rewelacyjne. Hitem jest wegański smalec z fasoli!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polub nas na Facebooku:)

Moje zdjęcie
Aneta S.
Mama Filipa (ur.2013 r.) i Kubusia (ur.2015 r.). Miłośniczka książek, zarówno tych dla dzieci, jak i literatury dla dorosłych. Fanka zabaw kreatywnych, puzzli i wycieczek po Polsce. Żłobkowa ciocia, która kocha swoją pracę:)

Archiwizuj

Pokaż więcej

Etykiety

Pokaż więcej