"Przetwory oraz zioła w kuchni i spiżarni" nowa książka w serii "Mamo, daj mi przepis" wyd.Jedność

 Lubicie robić przetwory z owoców i warzyw? Muszę przyznać, że u nas robieniem przetworów zajmuje się głównie mąż. Nie wyobrażamy sobie jednak, aby tych przetworów miało nie być. Używamy ich przez cały rok- dzieciaki uwielbiają kanapki z dżemem, ja z kolei herbatę słodzę tylko sokami. W tym roku wśród naszych przetworów znalazły się:

-soki z bzu (osobno z owoców i z kwiatów), aronii, malin, mięty

-syrop z mniszka lekarskiego

-wino z winogron

-mus jabłkowo-dyniowy

-oraz mnóstwo dżemów, ogórków, grzybków, kompotów, które dostaliśmy od rodziców.

Oprócz tego mamy zamrożone porcje różnych owoców, które zimą wykorzystujemy do robienia kompotów lub jako dodatki do różnych dań. 

Choć ja nie lubię takich kuchennych czynności, to jednak jestem zdania, że warto korzystać z tego, co daje nam natura. Jeśli myślicie podobnie i szukacie ciekawych inspiracji do robienia smacznych, zdrowych przetworów, to polecam Waszej uwadze nową książkę z wydawnictwa Jedność, która ukazała się w serii "Mamo, daj mi przepis". Tak na marginesie bardzo podoba mi się ta nazwa- mi po 10 latach małżeństwa i prowadzenia własnego gospodarstwa domowego nadal zdarza się dzwonić do mamy po instrukcje jak przygotować jakąś potrawę. 


Najnowsza książka nosi tytuł "Przetwory oraz zioła w kuchni i spiżarni" i jest zbiorem dużej liczby fantastycznych kuchennych inspiracji. W książce tej znajdziecie pomysły na przygotowanie pysznych i zdrowych przetworów ze składników powszechnie dostępnych w ogródku czy sklepie. To jest ogromna zaleta całej tej serii, że są tutaj przepisy naprawdę proste, takie, które można przygotować bez biegania po sklepach i szukania wymyślnych produktów. 

W tej części znajdziecie przepisy na: 

kompoty, soki, nektary, marmolady, dżemy, konfitury, galaretki, wina owocowe, przetwory witaminowe i nalewki lecznicze, kiszone warzywa, dania mięsne, zakąski i sosy, a także słodkie wypieki. 

Oprócz tego z książki dowiecie się jak przygotować warzywa pasteryzowane i suszone, jak suszyć owoce, jak zrobić marynaty warzywne i owocowe. 

Są tu również przepisy na dodatki typu musztardy i ocet z różnych owoców. 




Osobny rozdział został poświęcony ziołom. Tutaj możemy poznać różne przyprawy stosowane w kuchni, zarówno te popularne używane na co dzień, jak i te mniej oczywiste, których może nie mieliśmy jeszcze okazji wypróbować. 


Dodatkowo w książce zostało przewidziane miejsce na własne notatki. Jest to ponad 50 stron w linię, gdzie możemy zgromadzić na przykład swoje przepisy. Na końcu jest też niespodzianka w postaci etykiet na słoiczki, które można wyciąć i zużyć do podpisania naszych przetworów. Jest też kilka istotnych porad np. o tym jak skutecznie pasteryzować przetwory. 


Bardzo lubię całą tę serię, bo każda książka to fantastyczne przepisy i inspiracje, a także praktyczne porady przydatne w kuchni. Wszystko opisane jest bardzo przejrzyście i zrozumiale, dzięki czemu nawet osoby nie mające doświadczenia poradzą sobie z przygotowaniem tych potraw. Przepisy okraszone są kolorowymi fotografiami, które umilają korzystanie z książki. 

Polecam Wam całą serię "Mamo, daj mi przepis". 

Opisaną dziś książkę kupicie na stronie wydawnictwa Jedność- kliknij tutaj 

A tutaj znajdziecie całą serię- kliknij


 


Komentarze

  1. Jest kilka obowiązkowych przetworów, które zawsze robię.

    OdpowiedzUsuń
  2. sama jakimś specem od weków nie jestem ale książka mnie bardzo zaciekawiła.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polub nas na Facebooku:)

Moje zdjęcie
Aneta S.
Mama Filipa (ur.2013 r.) i Kubusia (ur.2015 r.). Miłośniczka książek, zarówno tych dla dzieci, jak i literatury dla dorosłych. Fanka zabaw kreatywnych, puzzli i wycieczek po Polsce. Żłobkowa ciocia, która kocha swoją pracę:)

Archiwizuj

Pokaż więcej

Etykiety

Pokaż więcej