Akademia Mądrego Dziecka- Przygody z nauką- Sól i Ziemniak- dwa nowe tytuły

 "Przygody z nauką" to cykl książek dedykowanych dzieciom powyżej 4 roku życia, należący do serii Akademia Mądrego Dziecka. Seria ta ukazuje się nakładem wydawnictwa HarperKids i liczy już kilkadziesiąt fantastycznych tytułów dla dzieci w różnym wieku. "Przygody z nauką" to cykl dla starszaków liczący już kilka części, do których w ostatnim czasie dołączyły dwie nowe, tym razem o soli i ziemniakach. Być może zastanawiacie się teraz, czy może być coś ciekawego w książce o ziemniaku? Otóż może! Cykl ten bowiem dotyczy właśnie takich znanych przedmiotów, z którymi dzieci stykają się na co dzień. Rzeczy te wykorzystane są do pokazania małym czytelnikom wielu ciekawych eksperymentów i faktów dotyczących biologii, fizyki i chemii. Jest to więc cykl, który zachęca dzieci do obserwowania świata i doświadczania różnych zjawisk. 


Każda z książek z serii "Przygody z nauką" skonstruowana jest w podobny sposób. Na początek mamy tutaj ogólne informacje o produkcie będącym przedmiotem badań, w tym przypadku jest to sól i ziemniak. Do tych informacji jednak dziecko musi dojść samo- jest zachęcane do obserwacji struktury, kształtu, koloru. Jest tutaj również zawsze mini quiz- tym razem trzeba na przykład wybrać produkty, które nie zawierają soli oraz określić, co jest zrobione z ziemniaka. 

Dalej zaczyna się to, co dzieciaki lubią najbardziej, czyli eksperymenty. W każdej książce jest aż 10 prostych doświadczeń, które dziecko może wykonać samo lub z drobną pomocą rodziców. Co ważne- większość tych eksperymentów możemy wykonać tylko z tego, co mamy w domu. Są to podstawowe produkty, które większość z nas zawsze ma w kuchni. Podczas wykonywania tych doświadczeń dzieci nie tylko świetnie się bawią, ale również przyswajają wiedzę. Poznają właściwości soli i ziemniaka oraz różne prawa fizyczne i reakcje chemiczne. To doskonały sposób na naukę przez zabawę i budowanie podstawowej wiedzy o świecie. 




Eksperymenty w książkach są bardzo prosto wyjaśnione. Tekstu jest tutaj niewiele, ale jest on skonstruowany tak, aby przekazać dzieciom ważne informacje i wyjaśnić dlaczego dane zjawisko ma miejsce. Ilustracje uzupełnione są zabawnymi scenkami. 




Nie jest tajemnicą, że dzieci najszybciej uczą się poprzez działanie oraz samodzielne doświadczanie. Twórcy serii "Przygody z nauką" wykorzystali to perfekcyjnie zachęcając dzieci do wykonywania eksperymentów i jednocześnie przemycając przy tym dużo wiedzy. 



Warto zaznaczyć, że w kuchni, podczas gotowania również przeprowadzamy doświadczenia chemiczne i fizyczne (choć oczywiście nie określamy tego w ten sposób). Autorzy sprytnie to jednak wykorzystali i w każdej książce z serii znajdują się jakieś eksperymenty związane właśnie z gotowaniem. Tym razem jest to np. przygotowanie chipsów z ziemniaka oraz ziemniaczanego puree. Pokazuje to dzieciom, że chemię i fizykę wykorzystuje się także na co dzień.


Razem z chłopcami uwielbiamy tą serię książek i chętnie po nią sięgamy. Chłopcy wiele doświadczeń z książek wykonywali samodzielnie doskonale się przy tym bawiąc. To książki, które warto mieć w swojej biblioteczce i wykorzystywać do codziennych zabaw z dziećmi. 


Komentarze

Polub nas na Facebooku:)

Moje zdjęcie
Aneta S.
Mama Filipa (ur.2013 r.) i Kubusia (ur.2015 r.). Miłośniczka książek, zarówno tych dla dzieci, jak i literatury dla dorosłych. Fanka zabaw kreatywnych, puzzli i wycieczek po Polsce. Żłobkowa ciocia, która kocha swoją pracę:)

Archiwizuj

Pokaż więcej

Etykiety

Pokaż więcej